Wat is osteopathie?
Osteopathie is een behandelingsvorm waar gezocht wordt naar de oorsprong van klachten. De osteopaat is een gezondheidsprofessional met een brede, holistische benadering die zich richt op de mobiliteit van de verschillende structuren in het lichaam: de spieren en het bindweefsel, de gewrichten, het zenuwstelsel en de organen. Wanneer in deze weefsels een letsel ontstaat zal de functie van de omliggende structuren beïnvloed worden. Aanvullend wordt duurzaam gewerkt aan een gezonde levensstijl. Dit resulteert in een verhoogde levenskwaliteit en preventie van klachten en ziekte. Het aantal behandelingen hangt af van de problematiek. Meestal volstaan 3 tot 5 behandelingen. Indien nodig is er overleg met de arts, specialist, kinesist, psycholoog, diëtist of podoloog. Een osteopathiesessie duurt gemiddeld 30-45 minuten.
Wat is het verschil tussen kinesist en osteopaat?
Een kinesist focust op het verbeteren van mobiliteit en het verminderen van pijn door fysieke aandoeningen. Ze gebruiken technieken zoals oefeningen en manuele therapie vooral na blessures of operaties.
Een osteopaat biedt een holistische benadering van gezondheidszorg, gericht op het verbeteren van de lichaamsfunctie en algemene welzijn. Osteopathie behandelt de relatie tussen de lichaamsstructuur en functie en stimuleert het zelfhelende vermogen van het lichaam.
Indicaties
De lijst van indicaties waarbij osteopathie nuttig kan zijn is zeer uitgebreid. Iedereen, van jong tot oud, kan baad hebben bij een osteopathische behandeling.
- rug-& nekklachten (lumbago, hernia, artrose, scoliose)
- peesaanhechtingsproblemen (tennis/golfelleboog,achillespees,…)
- uitstralende pijn in arm of been
- klachten na ongeval of operatie
- pijn of stijfheid in heup,voet, knie, schouder, handen en elleboog
- sportblessures en blessurepreventie
- hoofdpijn en migraine
- stress en slaapproblemen
- hormonale disbalans
- somberheid
- vermoeidheid
- darm – en spijsverteringsproblemen (obstipatie, prikkelbare darm), reflux
- auto-immuunziekten
- kaakgewrichtsproblemen
- gehoor-en evenwichtsproblemen
- slikproblemen
- oorsuizen
- vermoeide, rode, droge ogen
- verminderde immuniteit
- huidproblemen